notifikace

Notifikace v aplikaci – má smysl?

Do aplikace Smoothie recepty, kterou na tomto blogu názorně využívám, jsem při vytváření mimo jiné zakomponoval funkci odeslání notifikace uživatelům (pomocí Firebase). Od publikování aplikace jsem odeslání notifikace nikdy nevyužil, jelikož se k notifikacím jakou uživatel stavím víc než skepticky.

Dnes (27.11.2017) jsem do aplikace přidal několik nových uživatelských receptů a rozhodl jsem se funkci otestovat. Zajímalo mě zda-li vše funguje a jaký bude mít odeslání notifikace dopad. Odrazí se razantně na počtu návštěv? A nepřipomenu tím neaktivním uživatelům aby aplikaci odinstalovali? Otázky lze zodpovědět pouze testem.

Notifikace uživatelům ve večerních hodinách oznámila, že v aplikaci se nacházejí nové recepty a že děkuji všem uživatelům za přidávání receptů.

Vzhledem k přítomnosti Google Analytics v aplikaci jsem odezvu mohl sledovat v reálném čase. Mohl jsem tak pozorovat, že notifikace se k uživatelům dostala a v prvních 30 minutách aplikaci otevřelo cca. 200 uživatelů (bez notifikace otevře aplikaci přibližně 10 lidí za hodinu).

návštěvy smoothie recepty aplikace

Data a porovnání

Porovnání - notifikace

 27.11.2017Denní průměr
Výdělek z Adsense38,33 Kč7,44 Kč
Počet (unikátních) návštěv aplikace522103
Počet odinstalací4149
Denní průměr je kvůli stoupajícímu počtu instalací počítán pouze z dat za posledních 30 dní.

 

Závěr

Ukázalo se, že notifikace neměla žádný vliv na počet odinstalací (ani v dalších dnech). Naopak měla pozitivní vliv na počet návštěv a výdělek (samozřejmě tyto hodnoty můžou být ovlivněné i jinak, nelze s jistotou určit, co tyto změny způsobilo).

Zpětně lituji že jsem nevytvořil způsob kterým sledovat počet lidí, kteří po odeslání notifikace „odškrtli“ možnost z nastavení, kterou vypnuli zaslání notifikací. Nedokážu hádat jestli šlo o jednotky, či stovky uživatelů a bohužel zpětně už něco takového nedohledám.

Závěrem však můžu říct, že odeslání notifikace mělo pozitivní vliv a určitě toho v budoucnu opět využiji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *